Verhuiscoach begeleidt Gelderse senioren naar een passende woning

Veel mensen hebben moeite om een passende woning te vinden. De woningnood voor bewoners van Gelderland neemt steeds verder toe. Een verhuiscoach moet helpen hier verandering in te brengen. Het plan is om tot 2025 senioren met hulp en ondersteuning te begeleiden naar een woning die beter bij ze past.

Passende woningen
Op woensdag 22 februari zetten de provincie Gelderland, de gemeenten Brummen en Zutphen en de woningcorporaties Ons Huis, woonbedrijf ieder1 en Veluwonen hun handtekening onder het samenwerkingsconvenant ‘Doorstroming sociale huur; inzet van de verhuiscoach’. Partijen werken al jaren hard om ervoor te zorgen dat meer huurders een woning krijgen die past bij hun persoonlijke wens en situatie. Met dit convenant doen ze daar in gezamenlijkheid nog een schepje bovenop.

Beweging in de woningmarkt
“Ik ben erg blij met deze samenwerking”, aldus Jasper Bloem, wethouder in de gemeente Zutphen. “Wonen gaat ons allemaal aan en het is ontzettend belangrijk om met elkaar keihard te werken om beweging te krijgen in die woningmarkt. Op verschillende plekken worden er al in hoog tempo nieuwe woningen gebouwd, maar door de inzet van een verhuiscoach willen we ook bij bestaande woningen doorstroming stimuleren zodat zoveel mogelijk mensen prettig wonen.”

Duwtje in de rug
Veel 55-plussers in een eengezinswoning in de sociale huur hebben de wens om te verhuizen naar een kleinere woning die beter past bij hun woonwensen en de toekomst. Maar op dit moment ervaren zij soms belemmeringen om te verhuizen. Ingrid Timmer, wethouder in de gemeente Brummen: “Uit de praktijk blijkt vaak dat een persoonlijk gesprek helpt om de drempel te verlagen. Daarnaast kunnen mensen, naast een verhuisvergoeding, ook in aanmerking komen voor huurkorting van de woningcorporatie. Zo is de verhuizing niet alleen passend aan de woonwensen, maar ook aan het inkomen. Mooie stappen om te ontzorgen én de doorstroming een duwtje in de rug te geven.”

De verhuiscoach begeleidt
De verhuiscoach kijkt samen met bewoners wat op termijn een passend nieuw thuis kan worden en wat daarvoor nodig is. Verhuiscoach Marien Schrijner: “Ik merk in de praktijk dat veel ouderen graag willen verhuizen. De kinderen zijn uitgevlogen en de gezinswoning voelt ineens wel erg groot aan. Maar bij verhuizen hoort ook gedoe en daar zien veel mensen tegenop. Er moet veel geregeld worden. Dat is waar ik als verhuiscoach om de hoek kom kijken. Daarnaast kijk ik met mensen naar de mogelijkheid om gebruik te maken van de provinciale verhuisvergoeding van € 2.000 voor onkosten zoals een verhuizer, verf of nieuwe gordijnen.”

Win-win-situatie
De woonadviesgesprekken met de verhuiscoach zijn altijd gratis en vrijblijvend. “De beslissing om te verhuizen ligt natuurlijk altijd bij de huurder zelf”, aldus Arjen Jongstra, directeur-bestuurder van woningcorporatie Ons Huis. “Dat is ook het mooie van dit initiatief. Als mensen graag willen verhuizen, krijgen ze hulp en komt er weer een woning vrij voor iemand die een woning zoekt. Zo is het dus een win-win-situatie voor iedereen en krijgen we met elkaar die woningmarkt in beweging.”

Belangstelling?
Bent u een huurder van ons? Dan kunt u gratis gebruik maken van de diensten van de verhuiscoach door contact op te nemen met uw wijkteam of door rechtstreeks contact op te nemen met verhuiscoach Marien Schrijner via e-mail: verhuiscoach@gelderland.nl. Dit geldt ook voor huurders van Ons Huis en Veluwonen.