Hoe kunt u ongedierte voorkomen?

Vandaag is het Wereld Ongediertedag! We willen graag het belang van ongediertebestrijding benadrukken en u tips geven om plagen te voorkomen.

In huis zijn knaagdieren zoals muizen en ratten de meest voorkomende ongedierte, maar ook insecten kunnen overlast veroorzaken. Met de zomer voor de deur is het belangrijk om alert te zijn op enkele ongewenste gasten, want veel soorten ongedierte houden van warmte.

Mieren
Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt. De mieren komen massaal uit hun schuilplaatsen. Europese miersoorten zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel schimmels en bacteriën meedragen en voedsel besmetten. Grote kolonies kunnen zelfs schade aanrichten door tuinen of stoepen te ondergraven, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Om mieren buiten de deur te houden, zorgt u ervoor dat al het eten goed luchtdicht is afgesloten en maakt u vuilnisbakken op tijd schoon.

Wespen
Het wespenseizoen start eigenlijk al in het voorjaar, maar u merkt de overlast vaak pas in de zomer. De koningin bouwt in het voorjaar een nest op beschutte plaatsen zoals schuren, spouwmuren of onder het dak. Wespen houden van zoet voedsel, dus sluit zoete dranken en etenswaren goed af om een plaag te voorkomen. Producten zoals kruidnagel en verbrande koffiebonen kunnen ook helpen om wespen op afstand te houden. Als u een wespennest vindt, laat het dan zoveel mogelijk met rust en bel het wijkteam als bestrijding nodig is. Het is belangrijk om te weten dat wespen agressiever kunnen worden na de behandeling van een nest.

Muizen en ratten
Goede hygiëne en het opruimen van afval zijn essentieel om te voorkomen dat muizen en ratten in uw huis komen. Zorg dat voedsel goed is opgeborgen in plastic bakken en verwijder groen langs de gevel. Muizen zoeken naar plekken om te nestelen en voort te planten. Vooral als het buiten koud wordt. Een spouwmuur is een ideale plek voor hen. Om muizen te bestrijden, kunt u vallen plaatsen. Voor ratten is het belangrijk om afval en etensresten goed op te ruimen. En kieren en gaten met gaas af te dichten. Als u last heeft van ratten, neem dan contact op met uw wijkteam.

Steenmarters
Steenmarters kunnen vooral 's avonds en 's nachts actief zijn en veel kabaal en stankoverlast veroorzaken. Steenmarters zijn wettelijk beschermd, dus ze mogen niet gevangen of gedood worden. Het beste wat u kunt doen, is uw huis ontoegankelijk maken door plekken af te dichten waar steenmarters naar binnen kunnen.