Ambitieuze plannen vernieuwing Ludgeruskwartier

Het Ludgeruskwartier is een buurt van de wijk Keizerslanden. Woonbedrijf ieder1 heeft het voornemen om 256 huurwoningen te vervangen door nieuwbouwwoningen in verschillende huursegmenten. De afgelopen dagen zijn alle bewoners door woonbedrijf ieder1 in een persoonlijk gesprek geïnformeerd over het plan voor hun woning.

Planvorming
De komende tijd worden samen met de gemeente en een huurdersafvaardiging de plannen voor de buurt en de woningen uitgewerkt. Bewoners worden nauw betrokken bij de planvorming. In de aankomende fase ligt de nadruk op het opstellen dan een sociaal plan voor de huurders, waarin onder andere de urgentie het zoeken van een nieuwe (tijdelijke) woning en een terugkeergarantie voor huidige bewoners naar een nieuwe woning in Het Ludgeruskwartier worden geregeld.

Plangebied
Het plangebied bestaat uit 224 portiekwoningen (Lebuinuslaan, Graaf Reinoldstraat, Elenonastraat, Varlarstraat, Ludgerstraat), 32 grondgebonden eengezinswoningen (Eleonorastraat en Ludgerstraat) en 20 garages. Alle woningen zijn eigendom van woonbedrijf ieder1 en zijn in de periode 1963-1965 gebouwd. Er is sprake van een eenzijdige huishoudensamenstelling, mede veroorzaakt door het grote aantal portiekwoningen.

Huursegmenten
De huidige woningen zijn verouderd. Onderzoek heeft aangetoond dat renoveren en verduurzamen te veel geld kost en de woningen dan nog steeds matige kwaliteit hebben. Om haar huurders toekomstbestendige energiezuinige woningen te kunnen bieden wil woonbedrijf ieder1 de 256 woningen vervangen door energiezuinige nieuwbouwwoningen.

Planning
Het plan wordt waarschijnlijk in 4 fases uitgevoerd. De verwachting is de eerste woningen eind 2024/begin 2025 worden gesloopt. De eerste opgeleverde nieuwbouwwoningen worden vervolgens in 2025 verwacht.