Veiligheid

Wij vinden een veilige woonomgeving heel belangrijk. Daarom controleren we elke paar jaar in uw woning de CV-ketel, rookmelders, asbest en meer. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw wijkteam.

Veel gevraagd over Veiligheid

Ik had al een rookmelder hangen en nu plaatst woonbedrijf ieder1 toch een nieuwe melder. Waarom?

Algemeen

Woonbedrijf ieder1 wil dat alle huurwoningen brandveilig zijn. En we zijn verplicht om zelf in alle woningen rookmelders te plaatsen. U hoeft de nieuwe melder niet te onderhouden. De batterijen moet u wel zelf vervangen.

Ik heb een rookmelder van woonbedrijf ieder1. Wat doe ik bij vals alarm?

Algemeen

Gaat de rookmelder af terwijl er geen brand is? Druk op de testknop zodat de rookmelder uit gaat. Na tien minuten gaat de rookmelder automatisch weer aan. Test de rookmelder daarna, zodat u zeker weet dat de melder het weer doet. Alle rookmelders bevatten batterijen, deze moet u zelf vervangen.

Ik wil legionella voorkomen. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Door regelmatig de waterleidingen te laten doorspoelen. Dit doet u door de kraan een tijdje open te zetten. Doe dit altijd als u een tijd niet thuis bent geweest. Bijvoorbeeld omdat u met vakantie was. Legionella is namelijk een bacterie in de waterleiding die kan ontstaan door lauw en/of stilstaand water.

Meer informatie over legionella vindt u op Legionella | RIVM

Waarom ruimt woonbedrijf ieder1 asbest niet direct op?

Algemeen

De overheid heeft strenge regels voor het verwijderen van asbest. Daarom ruimen onze medewerkers asbest niet direct op, maar schakelen we een deskundig bedrijf in.

Waar houden jullie rekening mee als asbest gesaneerd wordt?

Algemeen

Veiligheid staat altijd voorop. Voor u en uw buren, onze werknemers en de aannemer. Daarom laten wij asbest altijd saneren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. We proberen overlast daarbij zoveel mogelijk te beperken.

Waar in mijn woning kan asbest zitten?

Algemeen

Dat kan alleen een asbestdeskundige vaststellen. Asbest kan onzichtbaar of zichtbaar verwerkt zijn. Tijdens de voorinspectie van een woning kijken we hiernaar.

Wat is asbest en hoe weet ik of het in mijn woning aanwezig is?

Algemeen

Asbest was tussen 1945 en 1993 een populair bouwmateriaal, omdat het duurzaam en slijtvast was. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden. Het bleek gevaarlijk als asbest werd gezaagd, doorboord, geschuurd of gesloopt. Is uw woning van voor 1993? Dan is er mogelijk asbest aanwezig. Als er asbest is geconstateerd, heeft u hierover bericht gekregen.

Ik wil klussen op de plekken in mijn woning waar asbest zit. Kan dat?

Algemeen

Nee. U mag niet klussen op plekken waar asbest zit, dat is gevaarlijk voor uw gezondheid. U mag asbest dus niet verwijderen, wegbreken, doorboren of beschilderen. Weet u niet zeker of er asbest zit op de plek waar u wilt gaan klussen? Neem eerst contact op met uw wijkteam.

Is asbest gevaarlijk?

Algemeen

Meestal niet. Het is alleen gevaarlijk als de asbest beschadigd, bewerkt of gebroken is.