Urgentie

Woningzoekenden met een urgentieverklaring krijgen voorrang op andere woningzoekenden. Een urgentieverklaring krijgt u alleen in noodsituaties waardoor u op zeer korte termijn een woning nodig heeft. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of financiële of sociale omstandigheden.
Heeft u snel een woning nodig, maar staat u nog niet zo lang ingeschreven en krijgt u geen urgentieverklaring? Dan kunt u reageren op ‘lotingwoningen’.

Veel gevraagd over Urgentie

Hoe vraag ik urgentie aan?

Algemeen

U doorloopt een aantal stappen:

  • Bekijk de informatie op www.urgentiecommissie.nl. U komt er dan snel achter of het zinvol is om een urgentieaanvraag in te dienen.
  • Vraag een kans-adviesgesprek aan bij woonbedrijf ieder1. Tijdens dat gesprek controleren we de papieren en beoordelen we of het zinvol is om verder te gaan met de urgentie-aanvraag.
  • De urgentiefunctionaris maakt een rapport op van uw persoonlijke situatie. Ook geeft de urgentiefunctionaris advies. Dit rapport met bijbehorende stukken gaat naar de urgentiecommissie.
  • De urgentiecommissie beoordeelt de urgentieaanvraag. U ontvangt na ongeveer 6 weken schriftelijk bericht over de uitslag.

Wat kost een urgentieaanvraag?

Algemeen

Een urgentieaanvraag kost € 30.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor urgentie?

Algemeen

We geven huurkandidaten alleen in bijzondere noodsituaties urgentie. En alleen als u zelf niet in staat bent om een oplossing voor uw probleem te vinden. Kijk voor meer informatie op www.urgentiecommissie.nl.

Ik heb een urgentieverklaring, maar wil een huurwoning toch weigeren. Mag dat?

Algemeen

Nee. Als u een urgentieverklaring heeft mag u een passende woning niet weigeren. Als u toch weigert, vervalt de urgentieverklaring. Vindt u de woning die u is toegewezen echt niet passen bij wat u nodig heeft? Neem dan contact op met de urgentiefunctionaris.

Hoe lang is een urgentieverklaring geldig?

Algemeen

Deze is vier maanden geldig. In die periode krijgt u voorrang op andere woningzoekenden op www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Als u urgentie krijgt, mag u passende woningen niet weigeren.

Wanneer kom ik niet in aanmerking voor urgentie?

Algemeen

Als u bijvoorbeeld:

  • Ruimtegebrek heeft in uw woning.
  • Heimwee heeft naar uw oude buurt.
  • Uw woning verkoopt voordat u vervangende woonruimte heeft gevonden.
  • Een kind verwacht, maar geen zelfstandige woonruimte heeft.
  • Een slechte relatie heeft met uw ouders (verzorgers) waarbij u woont.

Mijn woning wordt gesloopt. Heb ik voorrang op andere kandidaten voor een andere woning?

Algemeen

Ja. U krijgt een urgentieverklaring. Het systeem gebruikt uw verklaring automatisch. Wilt u weten vanaf wanneer de urgentie geldig is? Neem contact op met uw wijkteam.

Ik ben het niet eens met het besluit van de urgentiecommissie. Wat nu?

Algemeen

U kunt in hoger beroep gaan. Meer informatie hierover leest u in het besluit van de urgentiecommissie.