Urgentie

Woningzoekenden met een urgentieverklaring krijgen voorrang op andere woningzoekenden. Een urgentieverklaring krijgt u alleen in noodsituaties waardoor u op zeer korte termijn een woning nodig heeft. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of financiële of sociale omstandigheden.
Heeft u snel een woning nodig, maar staat u nog niet zo lang ingeschreven en krijgt u geen urgentieverklaring? Dan kunt u reageren op ‘lotingwoningen’.

Veel gevraagd over Urgentie

Hoe vraag ik urgentie aan?

Algemeen

U doorloopt een aantal stappen:

  • Bekijk de informatie op www.urgentiecommissie.nl. U komt er dan snel achter of het zinvol is om een urgentieaanvraag in te dienen.
  • Vraag een kans-adviesgesprek aan bij woonbedrijf ieder1. Tijdens dat gesprek controleren we de papieren en beoordelen we of het zinvol is om verder te gaan met de urgentie-aanvraag.
  • De urgentiefunctionaris maakt een rapport op van uw persoonlijke situatie. Ook geeft de urgentiefunctionaris advies. Dit rapport met bijbehorende stukken gaat naar de urgentiecommissie.
  • De urgentiecommissie beoordeelt de urgentieaanvraag. U ontvangt na ongeveer 6 weken schriftelijk bericht over de uitslag.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor urgentie?

Algemeen

We geven huurkandidaten alleen in bijzondere noodsituaties urgentie. En alleen als u zelf niet in staat bent om een oplossing voor uw probleem te vinden. Kijk voor meer informatie op www.urgentiecommissie.nl.

Wat kost een urgentieaanvraag?

Algemeen

Een urgentieaanvraag kost € 30.

Ik heb een urgentieverklaring, maar wil een huurwoning toch weigeren. Mag dat?

Algemeen

Nee. Als u een urgentieverklaring heeft mag u een passende woning niet weigeren. Als u toch weigert, vervalt de urgentieverklaring. Vindt u de woning die u is toegewezen echt niet passen bij wat u nodig heeft? Neem dan contact op met de urgentiefunctionaris.

Hoe lang is een urgentieverklaring geldig?

Algemeen

Deze is vier maanden geldig. In die periode krijgt u voorrang op andere woningzoekenden op www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Als u urgentie krijgt, mag u passende woningen niet weigeren.

Wanneer kom ik niet in aanmerking voor urgentie?

Algemeen

Als u bijvoorbeeld:

  • Ruimtegebrek heeft in uw woning
  • Heimwee heeft naar uw oude buurt
  • Uw woning verkoopt voordat u vervangende woonruimte heeft gevonden
  • Een kind verwacht, maar geen zelfstandige woonruimte heeft
  • Een slechte relatie heeft met uw ouders (verzorgers) waarbij u woont

Mijn woning wordt gesloopt. Heb ik voorrang op andere kandidaten voor een andere woning?

Algemeen

Ja. U krijgt een urgentieverklaring. Het systeem gebruikt uw verklaring automatisch. Wilt u weten vanaf wanneer de urgentie geldig is? Neem contact op met uw wijkteam.

Ik ben het niet eens met het besluit van de urgentiecommissie. Wat nu?

Algemeen

U kunt in hoger beroep gaan. Meer informatie hierover leest u in het besluit van de urgentiecommissie.