Huurverlaging

Misschien heeft u er al over gehoord of gelezen. Dit jaar wordt de huur voor huurders met een laag inkomen verlaagd in plaats van verhoogd. Op deze pagina zetten we alle informatie voor u op een rij. ​

Heb ik recht op huurverlaging?

Daar heeft u recht op wanneer het volgende allemaal waar is:

  1. u huurt een sociale huurwoning van woonbedrijf ieder1;
  2. uw kale huur is hoger dan € 575,03 per maand;
  3. u heeft een laag inkomen;
  4. u bent op 1 maart 2023 ingeschreven én wonend in een woning van woonbedrijf ieder1.

Moet ik de eenmalige huurverlaging zelf aanvragen?

Had u in 2021 een laag inkomen? Dan hoeft u niet zelf om huurverlaging te vragen. U ontvangt automatisch bericht van ons dat uw huur verlaagd wordt. De huurverlaging gaat dan in op 1 juli 2023.

Heeft u sinds 2022 of 2023 een laag inkomen? Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering, of vertrek van een partner of kind? Dan moet u wél zelf een aanvraag doen. Dat kan tot en met 30 december 2024. U heeft recht op huurverlaging zodra u kunt aantonen dat uw huishouden minstens zes maanden een laag inkomen heeft.

Hoe kan ik zelf de eenmalige huurverlaging aanvragen?

Door het aanvraagformulier op deze pagina in te vullen kunt u zelf de eenmalige huurverlaging aanvragen. Op het aanvraagformulier staat aan welke voorwaarden u moet voldoen en welke gegevens wij van u nodig hebben.

Wanneer gaat de eenmalige huurverlaging in?

Wanneer u in 2021 een laag inkomen had, dan gaat uw eenmalige huurverlaging in op 1 juli 2023. We sturen u uiterlijk 31 mei 2023 een brief waarin we u laten weten dat u huurverlaging krijgt.

Vraagt u zelf om huurverlaging omdat u sinds 2022 of 2023 een laag inkomen heeft? Dan sturen wij u binnen drie weken na uw verzoek een voorstel tot huurverlaging. De ingangsdatum van die huurverlaging is niet later dan de 1e dag van de 2e maand na de dag waarop het huurverlagingsvoorstel is verstuurd. Bijvoorbeeld als u op 1 augustus vraagt u om eenmalige huurverlaging dan sturen wij u uiterlijk 21 augustus een huurverlagingsvoorstel. Op 1 oktober gaat dan de eenmalige huurverlaging in.

Tot wanneer kan ik de eenmalige huurverlaging aanvragen?

U kunt eenmalige huurverlaging aanvragen tot en met 30 december 2024.

Ik woon in een woonwagen van woonbedrijf ieder1. Krijg ik huurverlaging?

Als u een woonwagen van woonbedrijf ieder1 huurt wordt de huur niet automatisch verlaagd. U moet de huurverlaging zelf aanvragen door het aanvraagformulier op deze pagina in te vullen.

Als ik in aanmerking kom voor eenmalige huurverlaging, wat wordt dan mijn huur?

De (kale) huur wordt verlaagd tot € 575,03 (prijspeil 2023). Meer informatie over de huurverlaging kunt u vinden op de website van de overheid.

Heeft de eenmalige huurverlaging gevolgen voor de huurtoeslag?

De huurverlaging is altijd hoger dan de daling van de huurtoeslag, huurverlaging loont dus sowieso. Als u een huurverlaging krijgt, geven wij deze aanpassing door aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat u de gegevens bij de Belastingdienst goed controleert. Dit kan via 'Mijn toeslagen’. Uw huurtoeslag kan na de huurverlaging aangepast worden.

Wanneer mag woonbedrijf ieder1 de huur, na de eenmalige huurverlaging, voor het eerst weer verhogen?

Als de ingangsdatum van de huurverlaging nog in 2023 valt, dan mag de huur bij de volgende jaarlijkse huuraanpassing in 2024 worden verhoogd. Valt de ingangsdatum van de huurverlaging in 2024 dan mag de huur pas in 2025 weer verhoogd worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen neem dan gerust contact op met uw wijkteam.